Akciğer kanserinin tedavisi

Akciğer kanserinin tedavisi

Akciğer kanserinin tedavisi

 

Tedavi kanserin türü (küçük hücre dışı ve küçük hücreli akciğer kanseri), boyutu, yerleşimi, tümörün yaygınlığı ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok farklı tedavi ve tedavi kombinasyonu akciğer kanserini kontrol etmek ve/veya semptomları azaltarak hayat kalitesini düzeltmek için kullanılabilir.

·​ Cerrahi kanseri almak için yapılan işlemdir. Doktorun yapacağı cerrahi tipi tümörün akciğerdeki yerleşimine bağlıdır. Sadece akciğerin küçük bir parçasını almak için yapılan işleme bölgesel veya kısmi rezeksiyon denilmektedir. Eğer cerrah akciğer bir tam lobunu alırsa, bu işleme lobektomi adı verilir. Pnömonektomi bir akciğerin tamamının alınmasıdır. Bazı tümörler büyüklükleri veya yerleşimleri nedeniyle ameliyat edilemezler. Bazı hastalar da diğer sağlık sorunları nedeniyle ameliyat olamazlar.

·​ Kemoterapi tüm vücuttaki kanser hücrelerini öldürmek için kansere karşı olan ilaçlarının kullanılmasıdır. Tümör akciğerden alındıktan sonra bile kanser hücreleri hala yakın dokularda veya vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler. Kemoterapi kanserin büyümesini kontrol temek veya semptomları ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Kanser ilaçlarının çoğu damara direkt enjeksiyon veya bir katater (büyük bir ven içine yerleştirilen ince bir tüp) aracılığıyla verilir. Bazı kanser ilaçları hap olarak verilmektedir.

·​ Işın tedavisi, radyoterapi adı da verilmekte olan bu tedaviyle kanser hücrelerini öldürmek için yüksek-enerjili ışınlar kullanılmaktadır. Işın tedavisi sınırlı bir alanı hedef almakta ve sadece o bölgedeki kanser hücrelerini öldürmektedir. Radyoterapi cerrahi öncesi tümörü küçültmek veya cerrahi sonrası ameliyat bölgesinde kalmış olan kanser hücrelerine zarar vermek için kullanılabilmektedir. Doktorlar ayrıca radyoterapiyi, sıklıkla kemoterapi ile birlikte, cerrahinin yerine birincil tedavi olarak kullanmaktadır. Radyasyon tedavisi nefes darlığı gibi semptomların giderilmesi için de kullanılabilmektedir. Akciğer kanserinin tedavisinde radyasyon çoğunlukla bir makineden gelir(harici radyasyon). Radyasyon direkt tümörün içine veya yakınına yerleştirilen bir implant (radyoaktif madde içeren küçük bir hazne)2den de gelebilir (dahili radyasyon).

 

Klinik çalışmalar bir çok akciğer kanserli hastada yeni tedavi yöntemlerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bazı çalışmalarda bütün hastalar yeni tedavileri almaktadır. Diğer çalışmalarda bir gruba yeni tedaviler verilirken diğer gruba kullanılmakta olan standart tedavi verilmektedir. Araştırmalar sayesinde akciğer kanseri yeni ve muhtemelen daha etkili tedavi seçenekleri keşfedilecektir.

 

Küçük Hücre Dışı akciğer Kanserinin Tedavisi

 

Küçük hücre dışı akciğer kanseri olan hastalar birkaç yoldan tedavi edilebilirler. Tedavi seçimi genellikle tümörün büyüklüğü, yerleşimi ve yaygınlığına bağlıdır. Cerrahi bu tip akciğer kanserlerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. Kriyocerrahi (kanser dokusunu dondurup ve zarar veren bir tedavi yöntemi) küçük hücre dışı akciğer kanserinin geç evresinde semptomları kontrol edebilmek için kullanılabilmektedir. Işın tedavisi ve kemoterapi de hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve semptomları tedavi etmek için kullanılabilmektedir.

 

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinin tedavisi

 

Küçük hücreli akciğer kanseri hızlı yayılır. Birçok durumda, hastalık teşhis edildiğinde kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır. Doktorlar tüm vücuttaki kanser hücrelerini yakalamak için hemen hemen her zaman kemoterapi kullanırlar. Tedavi ayrıca akciğerdeki veya vücudun diğer bölgelerindeki (beyindeki gibi) tümörleri hedefleyen ışın tedavisini de içerir. Bazı hastalar beyinde kanser bulunmadan da kafaya ışın tedavisi alırlar. Bu tedaviye koruyucu kafa ışınlanması adı verilir ve beyinde tümör oluşumunu engellemek için verilir. Ameliyat küçük hücreli akciğer kanserli hastaların küçük bir kısmında tedavi planının bir parçasıdır.

 

Yan Etkiler

 

Kanser tedavisinin yan etkileri tedavinin türüne bağlıdır ve her kişi için farklı olabilir. Yan etkiler sıklıkla sadece geçicidir. Doktorlar ve hemşireler tedavinin muhtemel yan etkilerini açıklamalıdır ve tedavi sırasında ve sonrasında olabilecek semptomların giderilmesine yardımcı olabilecek yolları önermelidirler.

·​ Cerrahi akciğer kanseri için büyük bir ameliyattır. Akciğer ameliyatı sonrası hava ve sıvı göğüste birikme eğilimindedir. Hastaların sıklıkla çevrilmesine, öksürmeye ve derin nefes almalarına yardımcı olunması gerekir. Bu aktiviteler geri dönüş için önemlidir, çünkü geri kalan akciğer dokusunun genişlemesine ve fazla hava ve sıvının ortadan kaldırılmasını sağlar. Akciğer kanser ameliyatının en sık yan etkileri göğüste ve kollarda ağrı veya güçsüzlük ve nefes darlığıdır. Hastaların tekrar enerji ve güçlerini kazanmaları için birkaç hafta veya aya ihtiyaçları vardır.

·​ Kemoterapi kanser hücrelerinin yanında normal hücreleri de etkiler. Yan etkiler genelde belirli ilaçlara ve verilen ilaç miktarına bağlıdır. Kemoterapinin en sık yan etkileri bulantı, kusma, saç dökülmesi, ağız kuruluğu ve yorgunluktur.

·​ Işın tedavisi kemoterapide olduğu gibi kanser hücrelerinin yanında normal hücreleri de etkiler. Radyoterapinin yan etkileri genellikle vücudun tedavi edilen bölgesine ve tedavi dozuna bağlıdır. Işın tedavisinin en sık yan etkileri boğazda kuruluk ve yanma, yutma güçlüğü, yorgunluk, tedavi alanında deri değişiklikleri ve iştahsızlıktır. Beyine radyoterapi alan hastalar baş ağrısı, deri değişiklikleri, yorgunluk, bulantı ve kusma, saç dökülmesi veya hafıza veya düşünce süreci ile ilgili problemlere sahip olurlar.

Şimdilerde klinik çalışmalardan öğrenilenler sayesinde doktorlar tedavinin yan etkilerini kontrol etme, azalma veya kaçınma yetisine sahiptirler.

 

Hasta Takibinin Önemi

 

Akciğer kanseri sonrası hasta takibi çok önemlidir. Düzenli kontroller sağlık durumundaki değişikliklerin fark edilmesi ve eğer kanser tekrar ortaya çıktıysa veya yeni bir kanser geliştiyse, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesini sağlayabilir. Kontroller fizik muayene, akciğer grafisi veya laboratuar testlerini içerebilir. Belirlenen süreç içerisinde akciğer kanseri olan insanlar sağlıkları ile ilgili herhangi bir sorunu ortaya çıkışından sonra en kısa sürede doktoruna bildirmelidir.

ACİL DURUMLARDA HIZLI BİLGİ ALMAK İÇİN HEMEN ARAYIN